„Pyszny sposób na nudę, przedszkolna książka kucharska-Projekt Edukacyjny”
Grupa Muchomorki oraz Jezyki realizuje projekt „Pyszny sposób na nude …”
Regulamin Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego “Pyszny sposób na nudę, czyli… przedszkolna książka kucharska” edycja III, rok szkolny 2022/2023
CZYM JEST ZDROWIE?
Zdrowie – pierwsza rzecz, której życzymy zarówno sobie, jak i naszym bliskim; to coś, czego nie da się kupić. Dobrego samopoczucia nie zapewnia nam jednak jedynie brak chorób czy uciążliwego bólu.
Współczesny świat przynosi wiele zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka ze względu na zanieczyszczone środowisko. Proponowana dzieciom i dorosłym żywność często jest niezdrowa i zmodyfikowana. Rolą nauczyciela jest uczyć dzieci zdrowego stylu życia, zasad zdrowego odżywiania oraz kultury i nawyków higienicznych podczas spożywania posiłków. Zdrowe odżywianie jest istotne w prawidłowym rozwoju małego człowieka.
Proponowany projekt edukacyjny daje możliwość pokazania dzieciom zalet świadomego odżywiania, uczy dokonywania wyborów pomiędzy tym co zdrowe, a szkodliwym chodź smacznym.
Po sukcesie I i II edycji projektu przyszedł czas na edycję III pod hasłem “Od jesieni do lata, dzieci gotują “Kuchnie świata”
Adresatami projektu są placówki przedszkolne, szkolno-przedszkolne, oddziały przedszkolne.
Cele projektu:
– poznanie i utrwalenie zasad zdrowego stylu życia, a w szczególności zdrowego odżywiania;
– poznanie i propagowanie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania;
– zachęcanie do wdrażania prawidłowych nawyków żywieniowych;
– zachęcanie do pomocy rodzicom w pracach kulinarnych;
– poznanie zawodu kucharza;
– utrwalenie nawyków spożywania owoców, warzyw i nabiału;
– ograniczenie spożywania słodyczy;
– dostrzeganie potrzeby estetyki spożywania pokarmów;
– populizacja nietypowych świąt gastronomicznych;
– poznawanie kultury innych regionów świata.
Realizacja projektu:
– projekt podzielony jest na 9 etapów miesięcznych, w każdym etapie do wyboru są zadania do realizacji
– podane w harmonogramie (min. jeden w danym miesiącu);
– w harmonogramie zawarte są dwa zadania obowiązkowe:
- w dowolnym momencie realizacji projektu: przeprowadzenie wewnątrzprzedszkolnego konkursu kulinarno-fotograficznego “Przedszkolna książka kucharska”;
- w dowolnym momencie realizacji projektu: zorganizowanie dnia poświęconego wybranej “Kuchni świata”
– interpretacja i realizacja zadań z harmonogramu jest całkowicie dowolna – organizatorzy nie narzucają scenariuszy zajęć;
Grupy zrealizowaly następujące zadania:
Wrzesień:
– Zapoznanie dzieci z zawodem kucharza, wyjaśnienie pojęcia książka kucharska, przepis, oglądanie książek kucharskich, rozmowa na temat ulubionych potraw dzieci. Wycieczka do przedszkolnej kuchni, rozmowa z pracownikami na temat przygotowania posiłków.
Październik:
– “Przetwory na zimowe wieczory” – wspólne przygotowanie przetworów np.: kompot śliwkowy.
– “Światowy Dzień Pieczonego Ziemniaka” (25.10) – zadanie do wyboru, w tym dniu w menu przedszkolnym pojawiły się dania z ziemniakami:
- ziemniaczane stempelki;
- ziemniaczane zawody sportowe (m.in. wyścigi z ziemniakiem, toczenie ziemniaka, rzut ziemniakiem);
- “Cudaki – Kartoflaki”, czyli ziemniaczane ludziki, wystawa prac.
Listopad:
– “Dzień buraka” – zadanie do wyboru, w tym dniu w menu przedszkolnym pojawiły się buraki, a dzieci ubrały się na czerwono:
- zapoznanie z wyglądem buraka czerwonego i białego, jak powstaje cukier i wyroby cukiernicze, wpływ cukru na zdrowie człowieka;
- praca plastyczna sokiem buraka malowana.
– “Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” (8.11) – zadanie do wyboru:
- przygotowanie śniadania w formie szwedzkiego stołu ze zdrowymi produktami;
- stworzenie piramidy zdrowego żywienia (metoda dowolna).
Grudzień:
– “Ozdoby kolorowe, czyli… pierniczkowe” – przygotowanie bądź ozdabianie bożonarodzeniowych pierniczków.
– “Nakrywamy świąteczny stół” – poznanie zasad panujących przy stole w trakcie posiłku, zwrócenie uwagi na prawidłową postawę podczas spożywania posiłku, nauka prawidłowego rozmieszczenia sztućców (podstawowych);
– “Wigilijne przysmaki” – zapoznanie dzieci z tradycją Kolacji Wigilijnej, degustacja wigilijnych potraw.