„Pyszny sposób na nudę, przedszkolna książka kucharska-Projekt Edukacyjny”

Pyszny sposób na nudę, przedszkolna książka kucharska-Projekt Edukacyjny

 Grupa Muchomorki oraz Jezyki realizuje projekt „Pyszny sposób na nude …”

Regulamin Ogólnopolskiego Projektu Edukacyjnego “Pyszny sposób na nudę, czyli… przedszkolna książka kucharska” edycja III, rok szkolny 2022/2023

CZYM JEST ZDROWIE?

Zdrowie – pierwsza rzecz, której życzymy zarówno sobie, jak i naszym bliskim; to coś, czego nie da się kupić. Dobrego samopoczucia nie zapewnia nam jednak jedynie brak chorób czy uciążliwego bólu.

Współczesny świat przynosi wiele zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka ze względu na zanieczyszczone środowisko. Proponowana dzieciom i dorosłym żywność często jest niezdrowa i zmodyfikowana. Rolą nauczyciela jest uczyć dzieci zdrowego stylu życia, zasad zdrowego odżywiania oraz kultury i nawyków higienicznych podczas spożywania posiłków. Zdrowe odżywianie jest istotne w prawidłowym rozwoju małego człowieka.

Proponowany projekt edukacyjny daje możliwość pokazania dzieciom zalet świadomego odżywiania, uczy dokonywania wyborów pomiędzy tym co zdrowe, a szkodliwym chodź smacznym.

Po sukcesie I i II edycji projektu przyszedł czas na edycję III pod hasłem “Od jesieni do lata, dzieci gotują “Kuchnie świata”

Adresatami projektu są placówki przedszkolne, szkolno-przedszkolne, oddziały przedszkolne.

Cele projektu:

– poznanie i utrwalenie zasad zdrowego stylu życia, a w szczególności zdrowego odżywiania;

– poznanie i propagowanie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania;

– zachęcanie do wdrażania prawidłowych nawyków żywieniowych;

– zachęcanie do pomocy rodzicom w pracach kulinarnych;

– poznanie zawodu kucharza;

– utrwalenie nawyków spożywania owoców, warzyw i nabiału;

– ograniczenie spożywania słodyczy;

– dostrzeganie potrzeby estetyki spożywania pokarmów;

– populizacja nietypowych świąt gastronomicznych;

– poznawanie kultury innych regionów świata.

Realizacja projektu:

– projekt podzielony jest na 9 etapów miesięcznych, w każdym etapie do wyboru są zadania do realizacji

– podane w harmonogramie (min. jeden w danym miesiącu);

– w harmonogramie zawarte są dwa zadania obowiązkowe:

  • w dowolnym momencie realizacji projektu: przeprowadzenie wewnątrzprzedszkolnego konkursu kulinarno-fotograficznego “Przedszkolna książka kucharska”;
  • w dowolnym momencie realizacji projektu: zorganizowanie dnia poświęconego wybranej “Kuchni świata”

– interpretacja i realizacja zadań z harmonogramu jest całkowicie dowolna – organizatorzy nie narzucają scenariuszy zajęć;

Grupy zrealizowaly następujące zadania:

Wrzesień:

– Zapoznanie dzieci z zawodem kucharza, wyjaśnienie pojęcia książka kucharska, przepis, oglądanie książek kucharskich, rozmowa na temat ulubionych potraw dzieci. Wycieczka do przedszkolnej kuchni, rozmowa z pracownikami na temat przygotowania posiłków.

Październik:

– “Przetwory na zimowe wieczory” – wspólne przygotowanie przetworów np.: kompot śliwkowy.

– “Światowy Dzień Pieczonego Ziemniaka” (25.10) – zadanie do wyboru, w tym dniu w menu przedszkolnym pojawiły się dania z ziemniakami:

  • ziemniaczane stempelki;
  • ziemniaczane zawody sportowe (m.in. wyścigi z ziemniakiem, toczenie ziemniaka, rzut ziemniakiem);
  • “Cudaki – Kartoflaki”, czyli ziemniaczane ludziki, wystawa prac.

 Listopad:

– “Dzień buraka” – zadanie do wyboru, w tym dniu w menu przedszkolnym pojawiły się buraki, a dzieci ubrały się na czerwono:

  • zapoznanie z wyglądem buraka czerwonego i białego, jak powstaje cukier i wyroby cukiernicze, wpływ cukru na zdrowie człowieka;
  • praca plastyczna sokiem buraka malowana.

– “Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” (8.11) – zadanie do wyboru:

  • przygotowanie śniadania w formie szwedzkiego stołu ze zdrowymi produktami;
  • stworzenie piramidy zdrowego żywienia (metoda dowolna).

 Grudzień:

– “Ozdoby kolorowe, czyli… pierniczkowe” – przygotowanie bądź ozdabianie bożonarodzeniowych pierniczków.

– “Nakrywamy świąteczny stół” – poznanie zasad panujących przy stole w trakcie posiłku, zwrócenie uwagi na prawidłową postawę podczas spożywania posiłku, nauka prawidłowego rozmieszczenia sztućców (podstawowych);

– “Wigilijne przysmaki” – zapoznanie dzieci z tradycją Kolacji Wigilijnej, degustacja wigilijnych potraw.

 

Publiczne Przedszkole nr 10

w Radomsku

Skip to content